Door op 28 april 2011

Achtung: radioaktivität

Over de veiligheid en noodzaak van kernenergie kun je lang of kort nadenken: er blijft altijd een hopeloze berg afval over. Wereldwijd zadelen we toekomstige generaties op met een eeuwendurende verantwoordelijkheid. Het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten formuleerde dit belangrijke thema als volgt: “Voor aanvullende energiewinning ziet de PvdA eerst dan een rol voor kernenergie als voor het daaraan verbonden afval een oplossing is gevonden”.

Die oplossing is er nog steeds niet. Daarom waren veel partijgenoten verbaasd en geirriteerd toen het coalitieakkoord voor Gedeputeerde Staten van Zeeland bekend werd. Want daarin krijgt een tweede kerncentrale in Borsele ruim baan: “Het college ziet de bouw en de exploitatie van een tweede kerncentrale als een belangrijke en verantwoorde stap in Zeeland voor de versterking van de Zeeuwse economische infrastructuur en (hoogwaardige) werkgelegenheid”. Was getekend: de PvdA.

Ronduit verwarrend werd het een paar dagen later met een mail van de PvdA Zeeland: “De PvdA vindt dat kernenergie teveel nadelen heeft om een tweede centrale te rechtvaardigen”. Zijn we nu voor of tegen? Job Cohen maakt op een demonstratie in Amsterdam een einde aan de verwarring: de PvdA is ‘definitief’ tegen een tweede centrale in Borsele. Om op het pluche te komen waren we even voor nog meer atoomafval, nu zijn we definitief tegen. Wie kan het nog volgen?

Ondertussen staat te bezien of zo’n tweede kerncentrale echt een zegen is voor de economie en werkgelegenheid in Zeeland. Onze oosterburen trekken heel andere conclusies uit Fukoshima: Duitsland koerst onder leiding van Merkel af op sluiting van bestaande centrales en gaat volledig de groene kaart spelen. De Duitsers hebben het helemaal gehad met kernenergie.

De anti-kernenergielobby heeft daarom een inkoppertje. Vertel Duitsers en huiszoekenden dat Zeeland met Borsele en Doel de atoomprovincie van Nederland is. Billboards langs de A58 waarschuwen toeristen dat wat ze thuis niet meer willen, hier nog volop in ontwikkeling is:

Achtung, radioaktivität

Goes – Borsele 12 km

Goes – Doel 25 km

Verbotene zone Fukushima 20 km

Iedereen kan meedoen vanachter de computer: in gastenboeken van verblijfsaccomodaties en woningsites waarschuwen voor de nabijheid van twee kerncentrales en de voorgenomen bouw van een derde. Hetzelfde kan op Duitse sites die onze Oosterburen informeren over vakantiebestemmingen: “In Zeeland, strahlt nicht nur die Sonne“.

 

Waar ben je naar op zoek?