Albert Heijn XL blijkt dode mus

16 oktober 2018
Vrijdag 5 oktober j.l. opent wethouder Meeuwisse een bedrijfspand aan de Houtkade. In haar toespraak bespreekt de bestuurster actuele ontwikkelingen in het gebied: “Aan de overkant komt een AH XL”. De wethouder doelt op de bouwactiviteiten op het stukje grond tussen het kanaal en de begraafplaats (de Westerschans). Maar er is een probleem: er komt voor zover de PvdA heeft kunnen reconstrueren helemaal geen AH XL in Goes. Die megasupermarkt bestaat waarschijnlijk alleen in de hoofden van Goese politici. Die conclusie trekken we na een informatief telefoongesprek met Albert Heijn.
 
De wensdroom begint in 2015. Het gemeentebestuur weet als iedereen dat Goes er financieel slecht voor staat. En toch wil het college van CDA, VVD en SGP/CU een ‘robuuste vijftaks turborotonde’ op het Tiendenplein aanleggen. Maar omdat zo’n rotonde een slordige miljoen kost en er op het Stadskantoor ook al wordt gesproken over bezuinigingen moet je met een goed verhaal komen. En dat verhaal wordt de Albert Heijn XL op de Westerschans. Die trekt extra verkeer en dat kan niet over de bestaande rotonde. Die moet vervangen worden. En dan gaat het spel op de wagen. Omroep Zeeland krijgt de primeur. De redactie spreekt in het voorjaar de verantwoordelijke wethouder De Bat en meldt daarna op 15 mei 2015 op de website: “Zo komt er in elk geval een Albert Heijn XL op de Westerschans”.
 
Later dat jaar vraagt B&W aan de gemeenteraad budget voor het vervangen van de rotonde op het Tiendenplein: “De vijftaksrotonde wordt in het meest recente verkeersonderzoek aangeduid als toekomstgerichte oplossing. Er is tevens voldoende capaciteit voor de ontwikkeling van de Goese Schans, waaronder ook de ontwikkeling met een vestiging een AH XL”. Dus voor de verwachtte verkeersstromen richting de AH XL moet een rotonde 1,5 kilometer verderop worden vernieuwd en vergroot. Met dat verhaal hoopt het gemeentebestuur de raad te overtuigen in tijden van financiële tegenslag. En dat lukt: alleen D66 en de PvdA stemmen tegen.
 
De AH XL is de grootste winkel die Albert Heijn in de aanbieding heeft. In Vlissingen staat er een. Een AH XL heeft een oppervlakte van minimaal 3.000 vierkante meter en parkeergelegenheid voor honderden auto’s. Op de Westerschans verbazen we ons over de beperkte omvang van het terrein: slechts een fractie van de ruimte bij de AH XL’s die we kennen. Reden om zelf maar eens met Albert Heijn te bellen. Het antwoord is duidelijk: “Een AH XL, daar hebben wij nooit over gesproken. Ook in het verleden niet. Wij hebben nooit de intentie gehad een XL te vestigen op die locatie”.
 
En nu hebben we een gek verhaal: AH zegt van geen XL te weten, het college vertelt drie jaar lang o.a. tegen Omroep Zeeland, de gemeenteraad en de aanwezigen bij een bedrijfsfeestje dat er een AH XL komt. Tijd voor vragen aan het gemeentebestuur:
 
1. Kan het college de raad de stukken tonen waaruit klip en klaar (en zonder voorbehoud) valt op te maken dat Albert Heijn een AH XL gaat vestigen op de Westerschans?
2. Wanneer wordt de AH XL op de Westerschans geopend?
3. Is het college met ons van mening dat de gemeenteraad altijd moet kunnen vertrouwen op de informatie die aan de raad wordt versterkt?