Bestaanszekerheid: collectief belang boven eigen belang

Door Marco Eestermans op 13 november 2022
Algemene beschouwingen 2022

Beste kijkers thuis, mensen op de tribune en collega raadsleden,

Vandaag aan mij de eer om deze politieke beschouwingen af te trappen. En in een tijd waar de ene crisis zich na de andere crisis opstapelt, valt er ook heel wat te beschouwen.

We hebben te maken met een energiecrisis, een inflatiecrisis, een asielcrisis, een klimaatcrisis, stikstofcrisis en daarboven op ook nog een oorlog in Oekraïne en het voorzichtig einde van een wereldpandemie. Voorzitter, het zal duidelijk zijn dat we betere tijden gekend hebben.

Al deze verschillende crisissen hebben effect op de samenleving. We kennen allemaal de verhalen van de mensen om ons heen die niet meer het einde van de maand redden, geld te kort komen voor boodschappen. In de kou zitten omdat ze de energierekening niet kunnen betalen. Of noodgedwongen thuis blijven omdat sport of andere activiteiten onbetaalbaar zijn.

Een andere wereldwijde trend zijn de toenemende acties voor een beter klimaat. In verschillende steden worden klimaatmarsen gehouden en ook in ons eigen land wordt er volop gedemonstreerd. Het zijn acties om ons bewuster te maken van het veranderde klimaat. Verandering die we allemaal merken, voor mijn generatie geldt dat Elfstedentochten tot de mythische verhalen van het verleden behoren en dat extreme hittegolven onze toekomst zijn. Daar moeten we ons op voorbereiden

Maar daarnaast kennen we ook andere zorgen, bijvoorbeeld op woningmarkt. Starters kunnen geen woning vinden en de huren rijzen de pan uit. Ook zijn er zorgen over het asielbeleid. De puinhopen van het kabinet leiden tot grote polarisatie van de samenleving. terwijl we juist moeten proberen verschillen te overbruggen. In Goes dragen we ons steentje bij, laten we daar trots op zijn.Voorzitter, wie goed kijkt naar alle verschillende crisisessen waar we nu inzitten kan maar één conclusie trekken: we zitten al jaren in de grootste crisis van de 21e eeuw. Namelijk de bestaanszekerheid-crisis. Jarenlang is ons leven ingericht als wedstrijd waarin de slimste, de sterkte of de rijkste aan het langste eind trekt. Een wereld met een metershoge ladder waarin het alleen telt als je de bovenste trede bereikt. Een samenleving waarin het eigen belang voor het collectieve belang gaat.

Als het aan de fractie van PvdA/GroenLinks ligt gaan we de komende jaar een andere kant op. Naar een samenleving waarin gelijke kansen voor iedereen centraal staan. Waarbij de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen. Een samenleving waar we ervoor kiezen dat niemand in de kou hoeft te zitten, waarin we iedereen financiële gezondheid bieden en waar we waarderen wie je bent. Waarbij het niet uitmaakt wat je achtergrond is, welke opleiding je hebt gevolgd of in een rolstoel zit. Iedereen heeft het recht om te leven in een samenleving waar we omkijken naar elkaar.

Daar kunnen wij met z’n allen aan bijdragen. Want we kunnen als land nog zo rijk zijn, als we de rijkdom ongelijk verdelen, dan daalt de kwaliteit van leven. En de oplossing is simpel, maar zeker niet makkelijk. We moeten terug naar een samenleving waar het collectieve belang boven het eigen belang staat, waar gezamenlijk succes waardevoller is dan individueel succes, waar we gaan van een kansrijk leven voor sommigen naar een kansrijk leven voor iedereen. Een samenleving waarbij de natuur niet langer opgeofferd wordt voor economische groei, maar wordt gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor een gezonde toekomst.

Onze fractie zal vanavond, maar ook later dit politieke jaar, komen met voorstellen die de kansengelijkheid vergroten, de natuur versterkt en het maatschappelijk welzijn voor opzet. Want ieder mens, iedere Goesenaar heeft recht op een fatsoenlijk bestaan.

Collega-raadsleden, college, ik wens u bij deze opdracht ontzettend veel wijsheid toe.

https://www.facebook.com/pvda.groenlinks.goes/videos/456764063229242

Marco Eestermans

Marco Eestermans

‘Ongelijkheid is voor mijn een doorn in het oog. Ik wil een Goes waar plek voor iedereen is. Goes moet een plaats zijn waar iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, keuzes te maken en plezierig te leven. Goed onderwijs en goede plekken waar mensen elkaar ontmoeten, helpen daarbij’ Speciaal onderwijs Mijn naam is Marco

Meer over Marco Eestermans