De fiets op 1 in Goes!

27 maart 2022
Zaterdag 26 maart werden we uitgenodigd om mee te fietsen door ons geliefde Goes door Tour de Force. Dit is een samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms, die zich inzetten voor ‘de fiets’ in Nederland. Dat gemeente Goes op verschillende plekken in de stad grote uitdagingen kent voor fietsers, is ons bekend. Zo ligt recht voor ons stadhuis één van de meest gevaarlijke rotondes van Zeeland. Enkele van onze actieve leden hebben al als verkeersregelaars ingesprongen een 2de ongeluk op 1 dag om hier aandacht voor te vragen. PvdA – GroenLinks is dan ook bijzonder blij met dit initiatief. Niek en Anezka reden dan ook graag mee om ons op de hoogte te stellen door de ambtenaar van de huidige en toekomstige situatie.

Want juist de lokale politiek kan in de komende periode een impuls geven aan het fietsgebruik in de

gemeente, door te zorgen voor comfortabele en veilige fietsroutes en voldoende fietsenstallingen
voor iedereen: jongeren en ouderen, scholieren en werknemers, winkelbezoekers en recreanten.

Tijdens de fietstour fietsten we langs enkele resultaten van het fietsbeleid van

de afgelopen jaren. Helaas moesten we constateren dat er nog veel te doen staat en er nog grote
verbeteringsopgaven liggen voor de gemeente. Dit maakt ook duidelijk dat het belangrijk is om in de
komende raads- en collegeperiode daar samen de schouders onder te zetten. Naast onveiligheid bijvoorbeeld op de Marconistraat, waar fietsers al slalommend zich langs de auto’s moeten werpen, zijn ook de diverse fietsparkeerplaatsen op de markt en rondom het station voor verbetering vatbaar.

Uiteraard zijn door de jaren ook grote en goede verbeteringen aangebracht, waarop Goes oprecht trots mag zijn. Zo blijkt de brede fietsersovergang en het goed gemarkeerde fietspad bij Pontes op de Oranjeweg een voorbeeld te zijn van snelle en veilige doorstroming van zowel fietsers als automobilisten. Ook de verschillende voorrangswegen voor fietsers, zoals de ’s Heer Elsdorpsweg werkt erg goed. Op subtiele wijze worden fietsers meer naar het midden gemanoeuvreerd door de strepen aan weerszijden van de straat. Zo eisen de fietsers hun ruimte op en worden automobilisten in alle rust achter hen gepositioneerd met meer veiligheid en minder uitstoot tot gevolg.

Al met al concludeerden we na onze tocht, dat Goes een goede start heeft gemaakt om Goes fietsvriendelijk, veilig, bereikbaar en milieuverantwoordelijk te maken. Natuurlijk hopen we van harte dat PvdA – GroenLinks met een nieuw college de mouwen opstropen en in de komende 4 jaar flink doorpakt!

Waar ben je naar op zoek?