De heilige koe

30 november 2015

Schermafbeelding 2015-11-30 om 11.08.44Bij sommige berichten in ons regionale dagblad zijn de reacties voorspelbaar. Zo ook het artikel met als kop ‘Betaald parkeren bij ziekenhuis Goes’. Vele tientallen reacties op de website dat het gratis parkeren wordt afgeschaft. Net zo min als de bonusaanbiedingen van Albert Heijn gratis zijn is ook het parkeren niet gratis. We betalen het gewoon met z’n allen, alleen we zien het niet. Het bericht had ik zonder commentaar op mijn facebookpagina gezet. Ook daar veel verontwaardigde reacties. ‘Wat vind je daar nu van als politicus?’ Laf verschool ik me achter de opmerking dat ik al enkele maanden de politiek heb verlaten. Natuurlijk heb ik een mening, en door dit zonder commentaar te plaatsen gaf ik eigenlijk ook die mening.

Gelukkig kom ik niet veel in het ziekenhuis, maar ook ik erger me er aan als ik vele rondjes moet rijden om een parkeerplaats te vinden. Bij menig ziekenhuis in Nederland en België is dat beter geregeld. Vaak prima parkeergarages of parkeerterreinen waar je een paar euro moet betalen, en altijd plaats. Nu is het ziekenhuis in Goes, ooit gebouwd ver weg van de bewoonde wereld en met beperkt openbaar vervoer. ‘Wie zou daar nu zijn auto gaan parkeren?’ moet men bij de bouw gedacht hebben. Maar de woonwijken rukken op richting ziekenhuis, de mobiliteit met de auto is toegenomen en de patiënten en bezoekers komen nu uit heel midden-Zeeland.

Harde woorden vallen er in de reacties ‘Te gek voor woorden, triest, uitbuiting’, om er maar een paar te noemen. Er wordt gespeculeerd over de hoogte van het tarief. Het is nog maar een adviesaanvraag van de directie aan de ondernemingsraad, maar je vraagt niet voor niets advies. Er wordt gedacht aan een vorm van betaald parkeren. Ik kan dat wel begrijpen. Behalve voor de aanleg kost een parkeerterrein ook handen vol geld in onderhoud. Geld dat door de patiënten via hun zorgverzekering wordt betaald. Een advies zou kunnen zijn om de eerste twee uur het parkeren gratis te houden. Een mooie taak voor de lokale politiek om zich daar sterk voor te maken.