Door Amanda van Hertum op 23 oktober 2014

De ideale wereld

ouderenIn mijn ideale wereld werkt iedereen samen. Jongeren werken samen met ouderen om een betere wereld te creëren. In deze wereld zijn geen bejaarden- of verzorgingstehuizen. Iedereen zal nu vragen waarom: ze zijn niet meer nodig. Ouderen kunnen zelfstandig blijven wonen omdat zij genoeg hulp krijgen van anderen, zodat zij kunnen genieten van hun oude dag. Dit is geen sprookje, dit wordt realiteit.

Verzorgingshuizen sluiten en ouderen moeten zelfstandig blijven wonen. Zelf ben ik voor dit idee. Velen vragen zich dan af: is dit haalbaar? Ik denk het wel, alleen samen kunnen we de wereld verbeteren. De PvdA is daarom voor kleinschalige zorg. Niet alleen omdat dit minder kost. Het is beter om te blijven doen wat je leuk vindt. Ik meen dat je moet benadrukken wat mensen wel kunnen en niet wat ze niet meer kunnen. Sommige mensen denk aan mensen die een ziekte hebben. Zij moeten intensief verzorgd worden. Jongeren kunnen dan de ouderen helpen, zoals de jongeren vroeger deden.

Meneer Janssen kan het huishouden nog doen, alleen kan hij niet meer koken. Het huishouden doet hij op zijn eigen manier bijvoorbeeld zonder stofzuiger maar met een bezem. Ik zeg: help hem dan met koken en help hem dan om de banden met zijn familie en de buurtbewoners te versterken

In een grijs verleden zaten mensen met een geestelijke handicap samen in een groot complex. Ik zie de foto’s nog voor me. Mensen lagen in bed en hadden meestal geen dagbesteding. Familie kwam soms zelden meer en deze mensen hadden weinig plezier in hun leven, ze lagen in klinieken ver buiten de bewoonde wereld.

Meer dan twintig jaar later functioneren gehandicapten op hun eigen manier in de maatschappij. Ouderen worden onder gebracht in grote instituten en gehandicapten in huizen. Ik begrijp niet waarom we ouderen in grote verzorgingstehuizen stoppen, terwijl zij nog veel kunnen. Ik weet dat niet alle senioren nog mobiel zijn en ja ik weet dat ze niet alles meer kunnen. Wat de een niet kan, kan de ander weer wel. Alleen samen kunnen wij de zorg verbeteren, kosten besparen en senioren een goede oude dag bezorgen.

De PvdA wil daarom strijden om betaalbare zorg te creëren die niet ten koste gaat van ouderen. De PvdA is daarom voor samenwerking in kleinere instituten en voor een mens vriendelijke omgeving. PvdA komt op voor de zwakkere in de samenleving en zal dat blijven doen.