Door op 7 november 2014

De kracht van onderwijs buiten het klaslokaal

marcoeestermansDeze week is de bijdrage van de PvdA Goes aan de algemene beschouwingen gepubliceerd. In dit document geeft de PvdA Goes haar visie op het beleid in Goes. Daarnaast staan er de aandachtspunten in waarop de PvdA Goes zich het komend jaar zal focussen. Zelf heb ik ook mijn bijdrage geleverd door stukjes te schrijven en te verbeteren. Mijn grootste bijdrage is te vinden onder het kopje ‘Onderwijs’. Als aankomend leerkracht ben ik binnen onze fractie iemand met ervaring in de onderwijswereld. Onderwijs vind ik politiek gezien een belangrijk aandachtspunt. De politiek maakt namelijk de wetgeving waar wij als leraren, leerlingen en ouders mee moeten werken. Het is van groot belang dat de politiek daarin de goede keuzes maakt. De juiste keuzes maken voor het onderwijs is één van de redenen waarom ik politiek actief ben geworden. Iedere leerling heeft namelijk recht op goed onderwijs.

Ik wil even terug naar de algemene beschouwingen. Daarin staat onder andere dat onderwijs niet altijd binnen een schoolgebouw plaats vindt. Vorig jaar had ik het geluk dat ik als stagiair een project mocht meemaken waarbij de leerlingen uit mijn groep 7 een rap gingen maken. Tijdens dit project kregen de leerlingen begeleiding van professionals en uiteindelijk mochten ze de rap zelf opnemen in een studio van de Bax-shop. Dit project was erg waardevol voor de leerprestaties van de leerlingen. Op deze manier zijn de leerlingen op een boeiende wijze bezig met muziek en taal. Dit maakt onderwijs ontzettend effectief, leerzaam en leuk.

Het zijn deze projecten die de PvdA wil steunen in de toekomst. Er liggen de komende jaren genoeg kansen. Zo kan Slot Oostende, een oud en verborgen kasteel in de binnenstad van Goes, voor scholen aantrekkelijk worden om de geschiedenis met eigen ogen te bekijken. Het nieuwe themajaar, waarbij in heel Goes verschillende activiteiten worden georganiseerd, biedt volop kansen voor leerlingen op verschillende vakgebieden. De PvdA Goes wil de geschiedenis voor toeristen extra aantrekkelijk maken door het maken van geschiedenisborden, ook hier liggen kansen. Een historische tocht voor scholen door de gemeente Goes is hierop een mooie aanvulling. Al met al liggen er genoeg kansen die politiek en samenleving de komende jaren kunnen oppakken om het onderwijs ook buiten het schoolgebouw te verbeteren. Iets waar ik me de komende jaren voor zal blijven inzetten.