Door op 22 mei 2014

Democratisch recht: uitslag meteen bekend maken

stempotloodVanaf donderdag moeten de Nederlandse kiezers enkele dagen wachten voor zij de uitslag van de Europese parlementsverkiezingen horen. Waarom? Omdat kiezers in andere Europese landen mogelijk beïnvloed zouden kunnen worden. Daar zet ik mijn vraagtekens bij.

Van 07.30 uur tot 21.00 uur is de stembus open in Nederland. Zowel jong als oud krijgt de kans om zich uit te spreken voor of tegen de Europese Unie (en alles wat daar tussenin zit). Door de verwachte lage opkomst, zijn de tellers op het stemlokaal snel klaar met stemmen en worden de eerste uitslagen rond 21.30 uur verwacht. Tenminste, de uitslagen zijn bekend bij het stembureau, maar worden niet officieel bekend gemaakt.

In mijn ogen is dit niet de juiste gang van zaken. Om twee redenen. Als eerste verbiedt de Nederlandse wet op geen enkele manier dat de uitslag wordt gecommuniceerd naar het hoofdstembureau en de media. Sterker nog, de voorzitter van het stembureau moet de uitslag mondeling bekend maken in het stemlokaal.

Daarbij is de waarschuwing van de Europese Unie voor beïnvloeding van andere landen opmerkelijk te noemen. Een paar voorbeelden: als in Griekenland de socialisten winnen, gaan de Nederlanders dan ook massaal links stemmen of juist massaal niet? Als in Nederland de VVD een grote overwinning behaalt, gaan kiezers in Frankrijk plotseling rechts stemmen? Nee.

De keuze van de kiezer hangt niet af wat in andere landen gebeurt. Binnenlandse thema’s spelen de eerste viool. Is men tevreden over het beleid van de binnenlandse regering? Wil men meer of minder Europa? Beïnvloed de Nederlandse uitslag de Letse stembusgang? Nee, natuurlijk niet. Ook niet voor 0,01%.

De stembusgang is het feest van de democratie. Op het moment dat een feest wordt uitgerekt over vier dagen wordt het feest een slaapfeest, waar de nachtkaars geleidelijk uitdooft. Daarom, maak de verkiezingsuitslagen ‘gewoon’ direct bekend. Het Nederlandse volk heeft het democratische recht om te weten wat de verkiezingsuitslag is.

Nagekomen bericht: nu al de uitslag stembureau Hendrikskinderen:

uitslaghendrikshuis