Een Cruijffcourt in de Goese Polder: meer dan een voetbalveld

29 maart 2016

Schermafbeelding 2016-03-29 om 11.59.06Afgelopen donderdag was de dag dat Nederland haar grootste voetballer verloor. Johan Cruijff, een legende om zijn bewegingen, doelpunten en uitspraken, is overleden. De man die het voetbal in de wereld veranderde leeft niet meer. Programma’s werden onderbroken en extra journaals kwamen op de televisie. De wereld stond stil en alles draaide alleen nog maar om Cruijff. En juist op deze dag had het lot besloten om ook in de Goese gemeenteraad tijd vrij te maken voor Johan Cruijff. Niet om alleen even stil te staan bij zijn overlijden maar omdat een groepje enthousiaste jongeren uit de Goese Polder graag een Cruijffcourt wil in hun wijk.

Een Cruijffcourt is een voetbalveld met kunstgras die overal ter wereld gebouwd worden door de Cruyff Foundation. Deze voetbalvelden hebben als doel om wijken te verbeteren en de jeugd een kans te geven om te voetballen en gewoon even jong te zijn. Dat een Cruijffcourt meer is dan een voetbalveld werd bewezen door de jongeren. Eén van hen had een brief geschreven waarin hij vertelde wat de waarde van dit voetbalveld kan zijn. Voetbal verbindt de jongeren in de wijk. Het is een ontmoetingsplaats waar jongeren samen komen. Samen spelen, samen plezier maken. Niet alleen door te voetballen. Wie goed kijkt ziet dat jongeren muziek luisteren rond het veld, met elkaar dollen terwijl ze wachten tot ze aan de beurt zijn, en zelfs op eigen initiatief een barbecue organiseren. Wie nog beter kijkt, ziet dat het niet alleen jongeren zijn, ook de ouderen sluiten zich aan. Diezelfde ouderen die normaal gesproken om een groep jongeren heen lopen als ze op een bankje zitten, zijn nu uit hun huis gekomen om met deze jongeren te praten. Over hoe het in de wijk gaat, over elkaars toekomst en over koetjes en kalfjes. Het voetbalveld wordt een plek waar de buurt samen kan komen. Een plek die nu nog ontbreekt. Met als gevolg dat de jongeren gaan hangen, misschien wel verkeerde vrienden maken en dat de ouderen angst hebben om langs de jongeren te lopen.

Het idee hebben ze al langer en is niet van de afgelopen dagen. Er heerst al een tijd de teleurstelling dat een fatsoenlijk voetbalveld ontbreekt. De jongeren waren daarom bij de raad om tafel om te praten over hun plan. Een Cruijffcourt staat er niet voor niks. Er is een slordige 110.000 euro nodig. Nu waren zij er niet om dit geld te vragen, ze nemen zelf initiatief en proberen zo fondsen te verzamelen. Ze waren er vooral om steun te vragen voor hun plan. Er is nog zo’n 75.000 euro nodig en daarom vragen ze bedrijven, goede doelen en burgers om hen te steunen. Burgers kunnen dit doen door aanwezig te zijn bij verschillende activiteiten of een bijdrage te leveren aan de crowdfundingsactie.

De PvdA Goes vindt dit een prachtig plan en waardeert de inzet van de jongeren. Het is goed om te zien dat jongeren geven om hun wijk en meedenken over verbeteringen. Ook de manier waarop is te waarderen. Ze gaan niet naar de gemeente voor een zak geld maar proberen zelf het geld in te zamelen. Daarnaast bewijzen ze dat een voetbalveld meer is dan voetbal. Het is een plek waar de wijk samenkomt en elkaar ontmoet. Daar staat de PvdA achter.

Twitter: MarcoE_93
E-mail: marco.eestermans@outlook.com

 

PS Wilt u  meer weten over de activiteiten die de jongeren ondernemen of over hun crowdfundingactie? Kijk dan op de volgende sites:

Facebook

Crowdfunding