Goese start!

Door Joan Veldhuizen op 24 juni 2022
De eerste twee weken als nieuwe wethouder in Goes zijn voorbij gevlogen! Aan de ene kant stond deze periode natuurlijk in het teken van kennismaking, aan de andere kant moest ik ook al gelijk “aan de bak” omdat sommige zaken gewoon doorgaan 🙂

Zoals bijvoorbeeld de wekelijkse vergaderingen van het college en ook de raadsvergadering die al gelijk de eerste week plaatsvond. Er stonden onderwerpen op de agenda waar ik de nieuwe portefeuillehouder van ben, zoals de transitievisie warmte (waarvan de uitvoering bijdraagt aan de CO2 reductie in de gebouwde omgeving), of de ontwikkeling van het plangebied centrum-zuid. Ook kwam in de raad aan de orde op welke manier de gemeente werkt aan de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap.

Regionale samenwerking:

Er wordt veel samengewerkt op verschillende thema’s tussen gemeenten in Zeeland, daarom zijn vergaderingen ook vaak buiten Goes. Tijdens een kennismaking met nieuwe colleges in Zeeland werd er in het gebouw van Waterschap Scheldestromen in Middelburg aandacht gegeven aan het thema Samenwerken aan brede welvaart in Zeeland. Josse de Voogd was de keynote spreker. Hij is onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving en publiceert onder andere over de toenemende verschillen in de samenleving.
Nog zo’n kennismaking was bij de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD) in Terneuzen. Op de bovenste verdieping van het gebouw heb je prachtig uitzicht over de Westerschelde! De RUD is o.a. verantwoordelijk voor het verlenen van omgevingsvergunningen, controles in het kader van de milieuwetgeving en beschermde natuurgebieden. Superbelangrijk dus!

Ook op het gebied van afvalverwerking wordt samengewerkt in de regio, dus na het bijwonen van de bestuursvergadering ben ik gelijk een kijkje gaan nemen hoe het er in de Goese praktijk uitziet met een rondleiding op de milieustraat en eten bij de medewerkers van openbare werken.

Wonen en de energietransitie:

Een belangrijk onderdeel van mijn portefeuille is wonen, energietransitie en duurzaamheid. Daarom kwam de excursie die aangeboden werd door Marsaki als geroepen. Op een E-chopper werden we langs een aantal wijken geleid waar kennis uitgewisseld werd over hoe op verschillende manieren omgegaan kan worden met de verduurzamingsopgave en het betrekken van inwoners. Er ligt een grote opgave, dus kennis en ervaring delen is van groot belang!

Ontmoeten en herdenken:

Als wijkwethouder mocht ik langskomen bij een echtpaar dat maar liefst 60 jaar getrouwd is. Voor mijzelf is dat niet meer weggelegd, maar voor degenen die deze ambitie hebben: ruimte en vertrouwen geven aan elkaar is een belangrijk ingrediënt volgens deze ervaringsdeskundigen.

Zowel bij de Zeeuwse veteranendag in Middelburg als bij de herdenking van brandweerslachtoffers in Goes was ik als loco-burgemeester aanwezig. Beide plechtigheden waren zeer indrukwekkend. Het is goed om te horen dat tegenwoordig de ondersteuning van slachtoffers, veteranen en nabestaanden veel beter geregeld is dan vroeger

Mijn eerste twee weken werden afgesloten met de 2-daagse basisopleiding crisisbeheersing en rampenbestrijding voor loco-burgemeesters. Superbelangrijk om te weten hoe te handelen bij een ramp, zelfs als het (gelukkig) niet heel vaak voorkomt..

Al met al een zeer boeiende start waarbij ik al fijne mensen heb ontmoet en veel informatie heb geabsorbeerd. Overigens liep ik deze week ook de kunst van Rem van den Bosch tegen het lijf en ik was gelijk verkocht: schitterend! Indrukwekkend hoe hij met zijn fotografische projecten gesprekken op gang brengt en vragen stelt over de toekomst van onze aarde.

Wordt vervolgd ..