Goesenaar krijgt keuze bij bezuinigingen

31 januari 2016

Schermafbeelding 2016-01-31 om 20.32.26

‘Nieuwe bezuinigingen zullen merkbaar zijn voor de inwoners van Goes’, dat zei de wethouder van financiën Loes Meeuwisse afgelopen donderdag bij de presentatie over het financieel perspectief. Goes zal de komende tijd extra maatregelen moeten nemen maar het wordt steeds lastiger om nieuwe ideeën te formuleren. Bezuinigingen die de Goesenaren niet tot nauwelijks merken zijn verleden tijd. Het komende jaar zal in teken staan van ingrijpende bezuinigingen die wel worden gevoeld door de Goese burger.

Juist daarom komt het college met een nieuwe aanpak. Er komt meer inspraak voor de gemeenteraad maar ook voor de Goesenaren. Het college zal samen met de raad een keuzeboek formuleren. In dit keuzeboek staan verschillende opties. Aan de hand van het keuzeboek zullen beslissingen gemaakt worden.

Het keuzeboek geeft onze fractie de kans om mee te denken en te beslissen over toekomstige bezuinigingen. Als fractie zullen we komende periode afwegingen moet maken, welke keuzes maken we en welke keuzes zijn het beste voor Goes en haar inwoners? De komende periode zullen we ons laten informeren en zullen we voldoende kennis vergaren om deze keuzes te kunnen maken.

Belangrijker is misschien wel de rol van de burger. De burgers uit Goes gaan de bezuinigingen voelen en krijgen daarom ruimte om mee te denken en te adviseren. Hoe de gemeente dat wilt doen is nog onduidelijk. Het kan door middel van online peilingen maar ook via meedenkavonden. Goes krijgt dus naast de verkiezingen nog een kans om mee te denken over beleid tot 2020. De PvdA-fractie vindt het positief dat de burgers mee mogen denken. Waar we voor willen waken is dat iedereen alleen naar zijn eigen belang kijkt. Bezuinigen is hard, maar gezien de schuldpositie van Goes wel noodzakelijk. Laten we daarom samen met de Goese burgers kijken naar welke keuzes we het beste kunnen maken. Daarom deze eerste vraag: waar kan de gemeente Goes volgens u het beste op bezuinigen?

Wilt u nou precies weten hoe de nieuwe aanpak werkt? Onderstaand document geeft een overzicht van de nieuwe aanpak:

Nieuwe aanpak begroting 2017 – 2020