Kansen voor Goes

Door Frits de Kaart op 2 maart 2016

Schermafbeelding 2016-03-02 om 21.19.18Met de sluiting van V&D en de mogelijk naderende sluiting van PerrySport gaan de alarmbellen af in Goes. De website Zeeland-informatie kopte Paniek in Goes. Wethouder Alssema wil een nieuw actieplan voor de binnenstad. Er moeten nieuwe ondernemers gescout worden en er moet meer overleg komen met de ondernemers. Nu is dat overleg altijd uitstekend geweest. Nog niet zo lang geleden werd met instemming van die ondernemers het masterplan binnenstad voltooid. Het mooiste plaveisel vinden we nu in Goes. Begin jaren tachtig werd een Distributie Planologisch Onderzoek gehouden. Critici waarschuwden voor overbewinkeling. Maar tegen alle verwachting in groeide Goes van een provinciestadje tot het winkelcentrum van zuidwest-Nederland. Het winkelgebied werd uitgebreid met Kolveniershof, Schuttershof en Oostwal. Soms ging dat ten koste van een monumentaal pand, maar alles in het belang van de vooruitgang. En spontaan openden zich in de omliggende straten ook winkeltjes. Aan klandizie geen gebrek. Bedrijven uit de binnenstad werden verplaatst naar bedrijventerrein De Poel.

Maar tijden veranderen. In de jaren tachtig hadden we nog geen internet. Nu is internetverkoop business-booming. Met tientalen procenten per jaar gaat in deze branche de omzet omhoog. Dit gaat ten koste van de traditionele winkel. Zoeken naar ondernemers die een winkel willen starten is een heilloze weg. De krimp in winkelland is niet tegen te houden.

Iedereen kan meepraten en ideeën aandragen. Veel verder dan suggesties om het parkeergeld af te schaffen komt men niet. Ooit ingevoerd om tot meer spreiding van het parkeren te komen. Het urenlang rondjes rijden voor een parkeerplaats werkt niet stimulerend voor de omzet. De Grote Markt werd autovrij gemaakt en er kwam een parkeergarage. Voor veel voorzieningen in de binnenstad zijn leningen afgesloten en worden nu betaald met dat parkeergeld. Afschaffen zorgt dus voor een financieel probleem. Een gedifferentieerd tarief zou te overwegen zijn, bijvoorbeeld voor de zaterdag lager.

In Middelburg en Vlissingen is het stratenpatroon van de binnenstad veranderd door oorlogsgeweld of stadsrenovatie. Goes is hiervoor gespaard gebleven en heeft nog steeds hetzelfde eeuwenoude stratenpatroon van nauwe kronkelige straatjes. Recentelijk had de EO gedurende een week nog een dagelijkse uitzending van Goes. Prachtige kaden en winkelstraten kwamen in beeld. Wie naar boven kijkt ziet soms de meest prachtige panden met daaronder een fantasieloze pui van wat platen en een bedrijfsnaam. Shoppen moet een beleving worden zeggen deskundigen. Daar liggen kansen voor Goes. Door te zorgen dat de panden weer iets terug krijgen van hun oude glorie krijg je een aantrekkelijke binnenstad. Dat is wat anders dan de zielloze koopgoten van de winkelketens. Al wat V&D verkocht is ook te koop bij andere winkels. Zorg dat winkels aan de rand meer naar het centrum verhuizen. Maak de etages boven de winkels bewoonbaar. Maak van V&D een appartementencomplex. Laat de bibliotheek verhuizen naar het Bleekveld. Goes heeft goud in handen. Nu nog bestuurders en ondernemers die dit weten te verzilveren.

Frits de Kaart

Frits de Kaart

Voormalig gemeenteraadslid (Goes) en ex-Statenlid (Zeeland). Columnist. Actief in het ombudsteam van de PvdA Goes en lid van de fractiegroep die onze raadsleden ondersteunt.

Meer over Frits de Kaart