Ook in de Participatiewet is maatwerk nodig

2 november 2016

schermafbeelding-2016-11-02-om-17-26-38Zeeland telt drie arbeidsregio’s: Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en de Bevelanden. Er zijn daarom drie organisaties die de Participatiewet uitvoeren: GR de Bevelanden, de Dethon in Zeeuws-Vlaanderen en Orionis op Walcheren. GR de Bevelanden werkt samen met de Betho. De andere twee organisaties zijn sociale werkplek en uitkeringsinstantie in één. Ik doe hier mijn verhaal over toen ik bij de Betho zat.

Tijdens mijn stage was ik op zoek naar een baan. Dat bleek heel lastig. Ik werd zelfs niet op een sollicitatiegesprek uitgenodigd. Toen heb ik bij GR de Bevelanden aan de bel getrokken en om hulp gevraagd. Ik kreeg een sollicitatietraining en later een assertiviteitstraining. Dit heeft mij niet aan een baan geholpen. Dus besloot ik om alsnog een uitkering aan te vragen. Daarnaast ben ik vrijwillig naar de Betho gegaan, voor vier of vijf middagen in de week (bij de Betho hebben ze om de week de vrijdag vrij). Op dag twee had ik al een gesprek met een jobhunter en een week later kon ik proefdraaien bij een bedrijf. Helaas ben ik daar niet aangenomen, de jobhunter regelde wel een sollicitatiegesprek bij een ander bedrijf na de vakantie. Ik heb dus meerdere maanden bij de Betho meegedraaid. Wat ik heb gezien? Veel mensen waren gedemotiveerd, afgeknot zoals ik dat vaak genoemd heb. Daarnaast is het werk heel simpel, lopendebandwerk zoals: etiketten van blikken verwijderen, doosjes vullen met snoepjes, etiketten plakken, ladeliggers in een zakje doen en zo kan ik nog veel meer benoemen. Er gaat weinig positiefs van uit. Je moet vooral jezelf motiveren. Ik dacht ‘dit is een tussenstap’: ik zet een stap achteruit zodat ik twee stappen vooruit kan doen. Met die gedachte in mijn achterhoofd heb ik geen dag verzuimd en de productie opgeschroefd.

De Betho is de enige Zeeuwse sociale werkplek die financieel de zaak op orde heeft. Dethon en Orionis hebben het financieel moeilijk. Waar de Betho goed voorbereid was op de Participatiewet, moest de Dethon nog beginnen. Pas in september 2015 is het de Dethon veranderd van een sociale werkplek in een sociaal werkbedrijf. Een tekort van 1,5 miljoen moest worden weggepoetst. Ontslagen zouden niet gaan volgen. Ik denk te weten waarop bezuinigd is: op opleidingen voor de ‘arbeidsgehandicapten’ en de begeleiding.

Al die verschillende manieren waarop in het (kleine) Zeeland de Participatiewet wordt uitgevoerd, dat kan beter. We moeten Zeelandbreed opkomen voor de zwaksten op de arbeidsmarkt. Deze mensen hebben recht op goede jobcoaches. Ze hebben recht om geholpen te worden en ze hebben recht op een goed salaris. Ook roep ik op om maatwerk te leveren.