Primark vs Zeeuwse Markthal

29 april 2016

Schermafbeelding 2016-04-29 om 21.21.43De afgelopen weken stroomt mijn timeline op Facebook vol met berichten om een Primark vestiging naar Goes krijgen. Vriendelijk wordt mij verzocht om de pagina te delen en te liken. Als ik onder het bericht kijk, zie ik verschillende reacties. De ene reageerder vindt het een geweldig idee en vindt het ideaal voor de shopper met een kleiner budget. De ander denkt dat het een aanwinst is voor Goes en veel shoppers zal trekken. Hierop wordt weer op gereageerd met de mening dat het de lokale middenstand in Goes hard zal treffen en de leegstand zal toenemen. Een andere Facebooker maakt zich zorgen over de arbeidsomstandigheden waaronder de kleren van Primark gemaakt worden.

Mijn laatste, en trouwens ook eerste, ontmoeting met de Primark was geen groot succes. Aangezien ik het best leuk vind om te winkelen, en dat voor een man, ben ik enkele weken geleden naar een Primark in Rotterdam geweest. Twee verdiepingen vol met kleding en accessoires. Helaas voor de mannen worden zij weggestopt op ongeveer 10 vierkante meter. Jammer, maar ik zou er geen bezwaar bij hebben als Primark naar Goes komt, er zullen vast enkele voordelen aan kleven.

Toch zou ik het een gemiste kans voor de lokale economie vinden. Het zou mij geweldig lijken om het oude pand van de V&D te verbouwen tot een soort van Markthal. Veel kleine winkeltjes waar lokale en regionale ondernemers een plekje kunnen huren en zo de krachten kunnen bundelen. Denk bijvoorbeeld aan een kraam voor Bakker Boer, een stand voor de lokale groenteboer maar ook een plekje voor Het paard van Troje of de Bax-shop. Ook andere lokale ondernemers zijn natuurlijk van harte welkom om hun waar aan te bieden. Met het overgebleven La Place is er meteen een eetgelegenheid en in het midden komt een podium waar cultureel Goes zich kan vermaken. Denk bijvoorbeeld aan optredens van de Muziekschool, de toneelvereniging of lokale bandjes. Er kan ruimte zijn om kookworkshops te geven met producten van de ondernemers in de Markthal. Dit allemaal omdat winkelen meer is dan een goedkoop stuk kleding uit een rek pakken. Winkelen moet een beleving zijn en de lokale ondernemers een kans geven.

Mij lijkt het een geweldig plan maar terwijl de wethouder met de managers van Primark om de tafel gaat, droom ik nog even verder van een Zeeuwse Markthal in het hart van Goes.

Twitter: MarcoE_93

E-mail: Marco.eestermans@outlook.com