Door op 24 september 2014

“Social Sofa voorkomt veel ellende in dorp of wijk”

socialsofaSocial Sofa’s zijn hip en in opkomst in de gemeente Goes. De inwoners van dorpen en wijken vatten steeds meer het idee op om een bank van mozaïek te maken. Op dat mozaïek staat een door inwoners gemaakt beeld van de kern. Een mooi initiatief dat vervolg verdient.

In september was ik in Kloetinge waar Johan Verstrate vertelde over de Social Sofa. In ‘s-Heer Arendskerke hebben ze er al een, Kloetinge wil volgen. Het project in Kloetinge komt geleidelijk op gang en meer helpende handen hebben zich tijdens de hobbymarkt aangemeld.

Verstrate kent het idee van de Social Sofa uit Zoetermeer en ziet steeds meer Social Sofa’s in zuidwest-Nederland verschijnen. Al bijna duizend banken staan over heel Nederland verspreid. De eerste Social Sofa werd in 2006 in Tilburg gemaakt om kunst en het sociale onderdeel samen te voegen. Verstrate zegt hierover: “De Social Sofa is een mooi idee. De inwoners gaan samen de bank ontwerpen, samen plakken en samen de bank gebruiken. Dat proces brengt mensen bij elkaar.”

“In Kloetinge zou het initiatief een mooie verbinding zijn. Vroeger had je alleen het dorp Kloetinge. Nu heb je de wijken Riethoek en Oostmolenpark, allemaal Kloetinge. De Social Sofa kan worden gemaakt door inwoners uit die drie wijken en brengt de verschillende delen samen. De bank komt uit het wijkbudget en wordt deels door sponsoren betaald. Hij gaat veertig jaar mee en heeft weinig onderhoud nodig.”

“Je voorkomt veel ellende in het dorp of de wijk. Het gaat om sociale samenhang in het dorp of de wijk. Gaat niet om repressieve maatregelen. Zoek samenwerking, bouw samen aan een bank. Laat mensen samenwerken met leuke initiatieven”, aldus Verstrate, die de hoop uitspreekt dat andere dorpen en wijken ook een Social Sofa krijgen.

De PvdA is blij met het initiatief. Wij hebben in ons verkiezingsprogramma geschreven dat we wat moois moeten achterlaten voor de toekomstige generaties. De Social Sofa wordt versierd met karakteristieke achtergronden van het dorp. Mooier kan haast niet. Laat dit initiatief snel meer navolging krijgen!