Tranen van onzekerheid

Door Marco Eestermans op 25 mei 2018

Afgelopen donderdag liepen enkele honderden mensen mee met een lawaaioptocht. Nog meer mensen tekenden de petitie die oproept voor een ruimer kinderpardon. En dat allemaal om de kinderen in het Goese AZC te steunen. Persoonlijk en samen met de PvdA-fractie liep ik ook mee. Het was een goed georganiseerde tocht van De Pit, via het AZC, naar het stadskantoor. Er was veel lawaai en de sfeer was goed. Er werd gelachen, gepraat, geroepen, gefloten en nog meer.

Toch waren er ook twee momenten waarop je hart even stilstaat en je stopt met ademhalen. Het eerste moment was toen alle AZC-kinderen vooraan begonnen te scanderen: ‘Wij willen kinderpardon! Wij willen kinderenpardon!’. Het tweede moment waren de tranen van Arthur. Een jongen van tien die al zijn hele leven in Nederland woont. Hij had net zijn verhaal gedaan voor de camera van SBS 6 toen hij het op het einde niet meer droog hield. Zijn vader was daar met een dikke knuffel om te troosten.

Ik moest er even van slikken. De onzekerheid waarin deze kinderen moeten leven is ernstig. Het dagelijkse leven in het AZC is ook geen pretje. De roep van deze kinderen was een schreeuw om respect. Vele van hen leven al jaren in Nederland. Ze zijn één geworden met de Nederlandse cultuur. Ze hebben Nederlands geleerd op school, hebben Nederlandse vriendjes en doen mee aan de Nederlandse samenleving.

Het besluit om het AZC in Goes te sluiten is helaas niet terug te draaien. Al hadden we het graag gedaan. Wel blijf ik, en de PvdA Goes, me inzetten voor deze kinderen. Allereerst door de overgang naar een nieuw thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarna door te blijven strijden voor een ruimhartiger kinderpardon.

Overigens kan het tekenen van de petitie nog steeds. Nieuwe handtekeningen worden aangeleverd bij de burgemeester.
https://actie.degoedezaak.org/pe…/kinderpardongemeente-goes…

Marco Eestermans

Marco Eestermans

De afgelopen drie jaar heeft Marco ervaring opgedaan als fractievolger. De komende jaren wil hij zich blijven inzetten in de gemeenteraad van Goes. Zijn speerpunten zijn jongeren, onderwijs, armoede en vrijheid. Als leerkracht in het speciaal onderwijs ervaart hij dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om mee te komen in onze samenleving. Marco is

Meer over Marco Eestermans