Vragen over kunstbroedplaats Kattendijke

Door Marco Eestermans op 21 december 2021

Het oude dorpshuis in Kattendijke is jarenlang de plek geweest waar kunstenaar André Smits en Monica Dahlberg hun creativiteit kwijt konden en hun contacten met de cultuurwereld onderhielden. Via anti-kraak konden zij het gebouw huren van de gemeente. De afspraak was dat zij moesten vertrekken als het gebouw gesloopt zou worden. Dat moment leek 1 december te komen en er was al afscheid genomen van het pand. Tot grote verbazing en frustratie bleek een week later dat het oude dorpshuis opnieuw verhuurd zou worden en dat er van sloop nog geen sprake is. PvdA & GroenLinks vinden deze gang van zaken zeer opmerkelijk en willen opheldering. Daarom hebben we de volgende vragen gesteld aan de wethouder:

1. Klopt het verhaal dat het dorpshuis in Kattendijke niet gesloopt wordt en inmiddels weer verhuurd wordt?

2. Wanneer is de beslissing genomen om het dorpshuis niet te slopen en weer te verhuren? Hoe is deze beslissing tot stand gekomen?
3. Is hierover contact geweest met André Smits en Monika Dahlberg? En hebben zij de mogelijkheid gehad om het huurcontract te verlengen? Zo ja, wat is de uitkomst geweest van dit gesprek? Zo nee, waarom heeft dit contact niet plaatsgevonden?
4. Onderschrijft het college de mening van PvdA&GroenLinks dat de kunstbroedplaats een meerwaarde is voor het dorp en dat gemeente zuinig om moet gaan met dit soort broedplaatsen binnen de gemeente?
5. Is het college bereid om samen met de kunstenaars binnen de gemeente Goes een locatie te vinden waar zij hun werk kunnen voortzetten? Zo ja, hoe ziet het tijdspad eruit? Zo nee, waarom niet?

Als het aan PvdA & GroenLinks ligt wordt de situatie zo snel mogelijk opgelost waarbij er een vaste plek wordt gevonden voor de kunstbroedplaats. Want deze plekken zorgen voor verbinding in Goes en geven onze gemeente kleur.

Marco Eestermans

Marco Eestermans

‘Ongelijkheid is voor mijn een doorn in het oog. Ik wil een Goes waar plek voor iedereen is. Goes moet een plaats zijn waar iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, keuzes te maken en plezierig te leven. Goed onderwijs en goede plekken waar mensen elkaar ontmoeten, helpen daarbij’ Speciaal onderwijs Mijn naam is Marco

Meer over Marco Eestermans