Zorgen om wachtlijsten en aanmeldpauze jeugdzorg

Door Marco Eestermans op 13 juli 2022

Het wachten op jeugdzorg duurt lang, in sommige gevallen zelfs te lang. Afgelopen week berichtte RTL Nieuws dat de tekorten in de jeugdzorg verder oplopen en het niet meer lukt om alle kinderen binnen de wettelijke normen te helpen. Ook in Zeeland heeft de jeugdzorg het zwaar. In het artikel van RTL is te lezen dat ook Jeugdbescherming West het niet meer lukt om kinderen op tijd te helpen. Daarnaast zien we bij Emergis een aanmeldpauze voor kinderen die psychische hulp nodig hebben en lopen ook de wachtlijsten bij andere zorgorganisaties op.

Het gaat hierbij om diverse soorten zorg. Van onderzoek naar dyslexie of autisme tot zware jeugdzorg en verslavingsproblematiek. Het is duidelijk dat de hele jeugdzorgketen in zwaar weer verkeerd. PvdA/GroenLinks maakt zich hierover grote zorgen. Het gaat hier om kinderen en gezinnen die snel zorg nodig hebben en dat helaas niet altijd krijgen. We stellen daarom vragen aan het college van Goes. Onder andere over de gevolgen maar we vragen ook naar oplossingen en initiatieven. We zijn ons er daarbij van bewust dat deze problemen niet op korte termijn opgelost kunnen worden. Juist daarom vraagt dit een sterke en goede visie op ons jeugdzorgbeleid. Op onze website is de volledige lijst met vragen aan het college te vinden.

Herkent u dit verhaal en heeft u zelf ook te maken met openlopende wachttijden? We staan altijd open voor verhalen uit de samenleving. Helaas kunnen we de problemen niet zelf oplossen, maar het helpt ons wel om een goed beeld te krijgen van de problematiek. Wilt u uw verhaal met ons delen, neem dan contact op via een PB of door te mailen naar [email protected].

Schriftelijke vragen ex Artikel 16 RVO betreffende ‘Wachtlijsten en aanmeldpauze jeugdzorg’.

Aan het college van de Gemeente Goes,

Toelichting

Sinds 16 mei geldt er een aanmeldpauze voor de ambulante behandeling kind & jeugd GGZ bij Emergis. Afgelopen weekend maakte RTL Nieuws bekend dat ook Jeugdbescherming West niet kan voldoen aan de wettelijke norm van vijf dagen waarbinnen een vaste jeugdbeschermer toegewezen dient te worden. Ook bij andere GGZ-aanbieders is er sprake van wachtlijst, waaronder KIEK (23 weken) en Mentaalbeter (11 weken).

Naar aanleiding van deze ontwikkelingen heeft PvdA/GroenLinks de volgende vragen:

  1. Wat zijn de wachttijden van GGZ-aanbieders binnen de gemeente Goes?
  2. Hoeveel kinderen staan er op de wachtlijsten van deze GGZ-aanbieders?
  3. Welke zorg wordt er nu niet of te laat aan hen aangeboden?
  4. Welke gevolgen hebben deze wachtlijsten en opnamepauze voor de zorg en het welzijn van deze kinderen en hun gezinnen?
  5. Op welke wijze worden deze gevolgen gemonitord?
  6. Verwacht het college dat door de wachtlijsten en de opnamestop er meer gebruikt gemaakt gaat worden van specialistische en zwaardere jeugdzorg omdat de problematiek ernstiger wordt?
  7. Wat zijn, volgens het college, de oorzaken van de wachtlijsten en de opnamepauze?
  8. Welke maatregelen neemt de gemeente Goes om de wachtlijsten te verkorten?
  9. Welke maatregelen neemt de gemeente Goes om kinderen en hun gezinnen te ondersteunen tijdens het wachten op een behandeling?
  10. Is het college bereid om een extra inspanning te leveren om ervoor zorgen te zorgen dat de wachtlijsten in de jeugdzorg zo snel mogelijk verkort worden? Zo ja, wanneer kan de raad een voorstel verwachten?

 

Marco Eestermans

Marco Eestermans

‘Ongelijkheid is voor mijn een doorn in het oog. Ik wil een Goes waar plek voor iedereen is. Goes moet een plaats zijn waar iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, keuzes te maken en plezierig te leven. Goed onderwijs en goede plekken waar mensen elkaar ontmoeten, helpen daarbij’ Speciaal onderwijs Mijn naam is Marco

Meer over Marco Eestermans

Waar ben je naar op zoek?