Wij pleiten dan ook voor een toekomst waarin jongeren meer kansen krijgen op zelfstandigheid en bestaanszekerheid. Samen bouwen we aan een solidair en rechtvaardig Goes! Zie hieronder de schriftelijke vragen die wij gesteld hebben:
Goes, 15 januari 2024
Schriftelijke vragen ex Artikel 16 RVO betreffende ‘Verruimen participatiewet voor jongeren’.
Recentelijk hebben gemeenten zoals Enschede en Haarlem stappen ondernomen om de Participatiewet soepeler toe te passen voor jongeren[1]. Door jongeren in de bijstand meer ruimte te geven om bij te verdienen, streven zij naar een betere balans tussen het bevorderen van zelfstandigheid en het bieden van financiële zekerheid. In Goes is het belangrijk om te evalueren hoe de huidige regels voor jongeren in de bijstand worden toegepast en of er mogelijkheden zijn om het beleid te verbeteren, zodat ook hier jongeren optimaal ondersteund worden in hun weg naar economische zelfstandigheid. Naar aanleiding van de ontwikkelingen hebben wij de volgende vragen:
- Hoeveel jongeren tot 27 jaar maken momenteel gebruik van de bijstandsuitkering in de gemeente Goes?
- Welke specifieke maatregelen en ondersteuning biedt de gemeente Goes op dit moment aan jongeren die onder de Participatiewet vallen?
- Is het college op de hoogte van de recente maatregelen die gemeenten zoals Enschede en Haarlem hebben genomen om de Participatiewet soepeler toe te passen voor jongeren tot 27 jaar?
- Hoe beoordeelt het college de effecten van deze maatregelen, zoals het toestaan van bijverdiensten tot €246 per maand en het verhogen van de giftendrempel?
- Ziet het college mogelijkheden om ook in Goes vergelijkbare maatregelen te treffen om de financiële bestaanszekerheid en kansen van jongeren in de bijstand te vergroten?
- Welke concrete stappen kan de gemeente Goes ondernemen om jongeren in kwetsbare situaties beter te ondersteunen, bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te bieden om naast hun uitkering bij te verdienen?
- Is het college bereid om te onderzoeken hoe de vier-weken wachttijd voor jongeren in Goes kan worden versoepeld of op maat gemaakt, zodat jongeren in kwetsbare situaties niet extra worden belast?
- Indien het college mogelijkheden ziet om ook in Goes vergelijkbare maatregelen te treffen, welke synergiemogelijkheden zijn aanwezig met bestaande projecten zoals projecten van het RBL rondom (vroegtijdige) schoolverlaters?
- Op welke termijn kan het college ons informeren over de mogelijkheden en eventuele implementatie van deze of vergelijkbare maatregelen?
We zien de beantwoording van deze vragen met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Namens PvdA/GroenLinks
Marco Eestermans en Krisja Corstens
[1] Laat jongeren in bijstand ook bijverdienen | CLB (lokaalbestuur.nl)