Als jongetje van tien jaar had ik al interesse in de politiek. In mijn kinderlijke beleving waren groepen die eindigden op ‘isten’ fout. Fascisten, communisten en socialisten gooide ik op een hoop. Nu ben ik zestig jaar ouder en weet ik dat de wereld wat genuanceerder in elkaar zit.
De Tweede Kamer zoekt een nieuwe voorzitter. Voor de PvdA is Khadija Arib als kandidaat naar voren geschoven. De discussie op twitter gaat niet over haar kwaliteiten maar over haar afkomst. Ze is geboren in Marokko. Ze kwam op haar vijftiende naar Nederland en studeerde in Amsterdam aan de universiteit. Sinds 1998 is ze Kamerlid.
Een anonieme twitteraar met een koffiekan als profielfoto twitterde: Marokkaanse PvdA-ers als Ahmed Aboutaleb en Khadija Arib zijn de hoop van links Nederland in bange dagen. Als reactie twitterde ik terug: vervang het woord Marokkaan in het woord jood en je bent 80 jaar terug in de tijd. Daarop kreeg ik weer een reactie waarbij ik vergeleken werd met de vroegere NSB-leider Anton Mussert, gevolgd door een tweet: de nationaal-socialisten waren links. ‘Socialisten’. Er werd nog wat heen en weer getwitterd waarbij ik een link van een website over de opkomst van de NSB stuurde en per kerend bericht een link van een website over Hitler en Stalin kreeg. In honderdveertig tekens kwamen we niet dichter bij elkaar.
In het televisieprogramma Buitenhof heeft Khadija Arib gezegd dat ze zou ingrijpen als iemand in de Tweede Kamer het woord nep-parlement zou gebruiken. Of ze dat echt gedaan zou hebben bij de eerste keer weet ik niet. Toen ik het hoorde was ik verbluft en ik denk dat de meeste Kamerleden dat ook waren. Ze werd geprezen om haar moed en door anderen verguisd omdat ze de vrijheid van meningsuiting zou aantasten.
Naast haar afkomst was er kritiek op haar accent in de Nederlandse taal. Ik moest denken aan het tijdperk van de spruitjeslucht in de jaren vijftig. Radio- en televisiepresentatoren moesten een stemtest doen waarbij ze accentloos Nederlands moesten spreken. Die tijd is voorbij en ik vind het wel charmant als ik iemand met een Drents, Limburgs en Surinaams accent het nieuws en het weerbericht hoort presenteren.
Wat de kwaliteiten van Khadija zijn weet ik niet. Ook onder PvdA-leden wordt daar verschillend over gedacht. Dat is goed en past in een democratische ledenpartij. Vooralsnog ziet het er naar uit dat haar positie is versterkt door de vele aanvallende reacties op haar afkomst. Prominenten van andere partijen roemen nu haar kwaliteiten. Zo gaat dat als je iemand in een hoek trapt, dan gaan anderen om je heen staan en wordt je zelfbewuster. Dat is de afgelopen jaren gebeurd met moslims maar ook met vluchtelingen waar het aantal vrijwilligers om te helpen nog steeds groeit.
Ook ik ben voor vrijheid van meningsuiting. Meneer W. moet zijn racistische verhaal kunnen houden. Datzelfde geldt voor orthodoxe joden, christenen en moslims. Hun vrijheid zal ik verdedigen, maar hun retoriek zal ik bestrijden. Met woorden.