Mensen met een afstand tot arbeidsmarkt -oftewel mensen met een arbeidshandicap- moeten een reguliere baan krijgen. De regering heeft vastgelegd dat er 125.000 garantiebanen gecreëerd moeten worden: 100.000 bij particuliere bedrijven, 25.000 bij de overheid.
In Zeeland moeten 440 banen gecreëerd worden voor het einde van 2016. In 2015 waren 52 garantiebanen gecreëerd. Nu -in 2016- zijn er in totaal 155 garantiebaan gecreëerd. Dit betekent dat in 10 maanden tijd het aantal garantiebanen bijna verdrievoudigd moet worden.
Persoonlijk zie ik niet gebeuren dat er ongeveer 300 banen worden gecreëerd. Vooral de overheden hebben nog weinig banen gecreëerd. De overheden in Zeeland hebben tot nu toe 23 banen gecreëerd, tegenover 132 bij particuliere bedrijven. Dit vind ik niet goed: overheden moeten een voorbeeld zijn.
De gemeente Goes heeft in de raadsvergadering van 28 januari 2016 ervoor gekozen om de allerzwakste mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet te helpen. Beschut werk is voor sommige mensen de enige mogelijkheid om te werken. Door GR de Bevelanden en de Gemeente Goes worden nu geen beschutte werkplekken aangeboden. De reden hiervoor is simpel: het is te duur.
De gemeente Goes heeft een voorbeeldfunctie. In plaats van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen loopt de gemeente achter de feiten aan. Een boete is nabij als de gemeente haar voorbeeldfunctie niet neemt. Per werknemer moet de gemeente, als het quotum niet gehaald wordt, een boete van €5.000,- betalen. Daarom roep ik de Gemeente Goes op: creëer garantiebanen. Dit kan door mensen de post te laten bezorgen, kleine taken bij mensen weg te halen en dan aan iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt te geven. Succes gemeente Goes, jullie hebben het nodig.