5 verbeterpunten voor de omgevingsvisie

Door Marco Eestermans op 29 mei 2023
In de omgevingsvisie staat beschreven welke richting Goes uit wilt in de toekomst. Vanaf 2024 wordt het verplicht om een omgevingsvisie en plan op te stellen. Afgelopen weken konden burgers en de gemeenteraad meepraten over de uitgangspunten voor de visie. PvdA/GroenLinks kan zich, over het algemeen, goed vinden in uitgangspunten maar we hebben wel vijf verbeterpunten.

1. Voorkom hoge torens

Goes groeit en dat is prima. Komende jaren worden er 2700 woningen gebouwd. Meer inwoners betekent ook meer vraag naar werkgelegenheid. Daarom wordt er een nieuw bedrijventerrein aangelegd. Helaas zien we ook dat groei hand in hand gaat met hoogbouw. Daar zijn we op tegen. Wij staan voor een goede mix tussen groei en hoogbouw. In plaats van grote woontorens of kantoorflats zien we meer in middelhoogbouw op bepaalde locaties in Goes. Wel staan we er voor open om de drie woonflats (Bongerd, Weidezicht en Boszicht) op termijn te vervangen voor de duurzame en groene flats.

2. Goes toegankelijk voor iedereen

Helaas zijn nog niet alle openbare plekken in Goes voor iedereen toegankelijk. Wij willen dat dit wel gaat gebeuren. We stellen daarom als eis dat alle openbare gebouwen toegankelijk worden gemaakt voor iedereen. Ook nieuwe infrastructuur moet zo worden ingericht dat iedereen daar gebruik van kan maken. Zo kunnen o.a. mensen in een rolstoel, slechtzienden of anderen ongehinderd gebruik maken van al onze voorzieningen.

3. Hoogste prioriteit voor duurzaamheid

De omgevingsvisie is een soort boekenkast. De visie bepaalt welke onderwerpen belangrijk zijn en waar extra aandacht voor komt. In het voorbeeld zijn dit de planken. Op deze planken komen nieuw beleid en gebiedsvisies. Dit zijn eigenlijk de boeken in de kast. Als aan het aan PvdA/GroenLinks ligt worden de boeken over duurzaamheid en klimaat zo snel mogelijk geschreven. We roepen daarom het college op om hier zo snel mogelijk werk van te maken.

4. Onderwijs doe je samen

Af en toe klinkt er een roep om van Goes onderwijsstad nummer één te maken met een eigen HBO-instelling of universiteit. PvdA/GroenLinks vindt dat we onderwijs als regio op moeten pakken. We willen geen onderwijs wegkapen uit Middelburg of Vlissingen. Wel staan we open voor eventuele kleine projecten waarbij aangesloten wordt op onze huidige onderwijsstructuur. Want laten we trots zijn op ons MBO-onderwijs. We hebben een rijk aanbod aan MBO-opleidingen en mooie onderwijslocaties. Laten we deze rijkdom koesteren en versterken.

5. Emissieloze en autoluwe binnenstad

Geen vervuilende auto’s en scooters meer in onze binnenstad. Dat is waar wij voor staan. We willen van de binnenstad een gebied maken waar zo min mogelijk auto’s en ander gemotoriseerd verkeer komt. Het verkeer wat nog wel in de binnenstad komt, bijvoorbeeld voor inwoners, moet emissieloos worden. Dit vraagt veel van onze inwoners en ondernemers in de binnenstad. We doen dit daarom niet in één keer maar voeren dit in passende stappen uit.

Er zijn nog veel meer uitgangspunten waar we als PvdA/GroenLinks een mening over hebben. Voor nu beperken we ons tot deze vijf. Via goespraatmee.nl is het mogelijk om ook als burger van Goes mee te praten over Goes. We roepen iedereen op om dit te doen! Laat vooral ook jouw visie voor Goes achter in de reacties!

Marco Eestermans

Marco Eestermans

‘Ongelijkheid is voor mijn een doorn in het oog. Ik wil een Goes waar plek voor iedereen is. Goes moet een plaats zijn waar iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, keuzes te maken en plezierig te leven. Goed onderwijs en goede plekken waar mensen elkaar ontmoeten, helpen daarbij’ Speciaal onderwijs Mijn naam is Marco

Meer over Marco Eestermans