Begrijpelijke taal en de direct duidelijk deal

Door Krisja Corstens op 5 oktober 2023

Door: Angela Willems en Krisja Corstens

(eerste versie)

PvdA/GL heeft in 2022 onderzoek gedaan.

Een groep inwoners van Goes vindt de post van de gemeente te moeilijk.

Daardoor komen deze mensen in de problemen.

Mensen maken de post niet meer open.

Ze komen soms in de schulden.

Het SMWO, het Leger des Heils en mensen die bij GR de Bevelanden werken zien dit ook.

Zij zeggen dat het klopt.

Ze zien deze mensen.

PvdA/GL wil dat de gemeente Goes makkelijke brieven schrijft.

En ook dat de tekst op de website makkelijker wordt.

PvdA/GL heeft aan het College gevraagd om hiervoor te zorgen.

Ook vraagt PvdA/GL het College of de gemeente Goes de Direct Duidelijk Deal wil ondertekenen.

De Direct Duidelijk Deal zorgt ervoor dat organisaties makkelijke taal gebruiken.

 

(tweede versie)

Naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen die in het document “Hebben mensen met een licht verstandelijke beperking makkelijk toegang tot het sociaal domein van de gemeente Goes?” van het Toezicht Sociaal Domein d.d. april 2018, zijn omschreven, heeft PvdA/GL in 2022 onderzocht in welke mate er opvolging is gegeven aan deze aanbevelingen.

Daartoe is er contact gezocht met een communicatiemedewerker van de Gemeente Goes, en uit dit gesprek werd duidelijk dat er op het gebied van Begrijpelijke Taal nog meer ingezet kan worden om genoemde en andere doelgroepen (denk aan (licht) verstandelijk beperkten, laaggeletterden, inwoners die de Nederlandse taal (nog) niet goed begrijpen, enz.) te bereiken. De ommunicatiemedewerker gaf destijds in 2022 al aan dat er toen gedeeltelijk ingezet werd op het gebruik van taalniveau B1, zoals op bepaalde pagina’s van de website www.goes.nl en een aantal brieven.Uit onderzoek blijkt dat taalniveau B1 nog altijd te moeilijk is voor bovengenoemde kwetsbare doelgroepen. Ook ervaringsdeskundigen die in een testgroep (landelijke inzet) aangepaste brieven meelezen geven aan dat taalniveau F1/A2 niveau beter te begrijpen is dan B1 niveau.

Tevens blijkt uit de praktijk dat mensen die tot deze doelgroepen behoren hun post niet meer openmaken en daardoor de problemen zich opstapelen. Denk aan administratieve achterstand en de financiële problematiek neemt toe (oplopende schulden n.a.v. niet (tijdig) betalen van facturen, financiële maatregelen en gevolgen door het niet verschijnen op afspraken en/of betalingsafspraken niet nakomen enz.).

Opbouwwerkers van het SMWO, begeleiders van SHV Zeeland van het Leger des Heils en Klantmanagers Zorg van GR De Bevelanden bevestigen dat zij in Goes in de praktijk deze casussen tegenkomen en dat de problematiek schrijnend is, de problemen en gevolgen steeds groter lijken te worden en de doelgroep die in de problemen komt in omvang toeneemt.

Met deze wetenschap, plus dat de kwetsbare doelgroep steeds groter wordt en de complexiteit van casussen toeneemt, is PvdA/GL van mening dat er snel hierop geanticipeerd moet worden:

Het verlagen van het Nederlandse taalniveau naar F1/A2 is een van de genoemde oplossingen die kan bijdragen aan het verbeteren van de (schriftelijke) communicatie en daarmee meer inwoners van Goes kan bereiken, ook de meer kwetsbare inwoners.

Recentelijk in september 2023 kreeg de Pvda/GL fractie het bericht onder ogen dat er een Collegebesluit is genomen om alle communicatie van de gemeente aan te passen naar taalniveau B1 i.p.v. het gewenste F1/A2 niveau.

Fractie PvdA/GL heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College. PvdA/GL vindt namelijk dat de Gemeente Goes dienstverlening zou horen te geven aan ALLE inwoners van de Gemeente, niet enkel aan ‘de grootste groep’. Daarom is het belangrijk om daartoe alle benodigde acties in te zetten om ook daadwerkelijk ALLE inwoners van Goes te bereiken.

Het is voor de meeste mensen makkelijk om een lager taalniveau te begrijpen, maar andersom kunnen laaggeletterde mensen een moeilijker taalniveau niet altijd goed begrijpen.

Daarom vraagt PvdA/GL het College om alle communicatie direct aan te passen naar taalniveau 1F/A2.

Daarnaast vragen we of het College bereid is om – net als steeds meer gemeenten en organisaties in Nederland – namens de Gemeente Goes de Direct Duidelijk Deal te ondertekenen, dit te promoten en de hierop volgende acties uit te voeren.
Krisja Corstens

Krisja Corstens

‘Vanuit een sterk gevoel voor rechtvaardigheid sta ik voor gelijke kansen, bestaanszekerheid en menselijkheid’ Goes Ik ben Krisja Corstens, 58 jaar oud en inmiddels woon ik 23 jaar met mijn partner in Goes. Een mooie plaats waar wij onze zoon in een prettige omgeving hebben laten opgroeien. Dit gun ik iedereen, dus daarom maak ik

Meer over Krisja Corstens