Extra inzet voor vroeg signalering schulden

Door Krisja Corstens op 1 juli 2023
Sinds 1 januari 2021 kunnen gemeenten door een wetswijziging eerder mensen helpen die door schulden in de problemen dreigen te komen.
Vanaf die datum mogen bepaalde bedrijven en instanties de gemeente waarschuwen, als zij zien dat hun klanten hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij hoeven hiervoor niet eerst toestemming te hebben van de klant. De bedrijven geven een signaal als hun eigen inspanningen betalingsachterstanden niet oplossen. Het gaat dan om een inspanning als een betalingsregeling aanbieden en persoonlijk contact zoeken.

Na dit signaal van bedrijven legt de gemeente zelf contact met betrokken inwoner[s]. Zij nemen hier een out reachend houding aan. Deze actie van de gemeente gebeurt dan voordat financiële problemen te groot worden. Dit lijkt bemoeierig, maar uit de praktijk blijkt dat dit een goede zaak is. Immers, uit onderzoek blijkt dat, wanneer mensen in de schulden raken, het tot 5 jaar kan duren voordat men ergens aanklopt voor hulp. Een belangrijke reden waarom mensen zelf niet aankloppen is de schaamte die men heeft over de ontstane situatie. Ondanks dat het onderwerp vrijwel dagelijks in het nieuws is, ligt het hebben van schulden nog erg in de taboe sfeer. Een taboe dat echt doorbroken moet worden. Daarbij levert het hebben van schulden erg veel spanning op voor alle gezinsleden. Spanning die binnen en buiten het gezin een rol speelt en die ook op andere terreinen vaak zijn tol eist.

Als PvdA/GL vinden we het zeer belangrijk dat bij signalen tijdig tussenkomst kan plaatsvinden om ergere situaties te voorkomen.

Ook vernamen we dat in Goes het aantal meldingen was toegenomen. Om deze reden hebben we enige tijd geleden samen met de VVD een motie ingediend voor meer personeel bij de vroeg signalering zodat dit toereikend is voor de toegenomen vraag. Inmiddels is de hiervoor benodigde formatie verdubbeld.
Krisja Corstens

Krisja Corstens

‘Vanuit een sterk gevoel voor rechtvaardigheid sta ik voor gelijke kansen, bestaanszekerheid en menselijkheid’ Goes Ik ben Krisja Corstens, 58 jaar oud en inmiddels woon ik 23 jaar met mijn partner in Goes. Een mooie plaats waar wij onze zoon in een prettige omgeving hebben laten opgroeien. Dit gun ik iedereen, dus daarom maak ik

Meer over Krisja Corstens