Even voorstellen: André Alting

24 januari 2022
Wie is de persoon op de foto?
Ik ben André Alting, 43 jaar en ik woon samen met mijn vriendin al bijna 15 jaar in Goes. Acht jaar geleden kwam daar nog een stoere dochter bij. Sinds 2014 ben ik lid van GroenLinks en in 2018 kwam ik voor mijn eerste termijn in de raad.

Wat verbindt jou met Goes?

Zeeland is een provincie waar ik als kind al vaak naar toe op vakantie ging. Het is ook de provincie waar mijn vriendin is geboren. Na een paar jaar samen in Den Haag gewoond te hebben, vonden we het tijd voor iets anders. Den Haag is prachtig, maar ik bleef me een toerist voelen in mijn ‘eigen’ stad. Goes voelt goed. Er zijn leuke restaurants en café’s. We kunnen goede (arthouse) films kijken in ’t Beest en de culifair en kinderstad Goes zijn voor ons gezinsuitjes die we vrijhouden in onze agenda. Ook andere zaken zoals onder andere de aanwezigheid van een treinstation, bibliotheek en een zwembad hebben ons doen besluiten om voor Goes te kiezen.

Welk punt uit het verkiezingsprogramma spreekt je het meest aan?

Het eerste wat ik kort wil benoemen is geen specifiek punt van het verkiezingsprogramma, maar het verkiezingsprogramma zelf. Het is het eerste verkiezingsprogramma in Goes wat in samenwerking is gemaakt met de PvdA. Ik ben er ontzettend trots op en dankbaar. En ik wil iedereen die heeft meegewerkt aan dit verkiezingsprogramma en aan het samenvoegen van onze twee fracties bedanken. Daarnaast vind ik het onderwerp klimaat ontzettend belangrijk. Om Goes voor de toekomst leefbaar te houden voor mens en dier zullen we haar klimaatrobuust moeten inrichten. Dat betekent dat we zuinig moeten omgaan met het bestaande groen en meer groen zullen moeten aanplanten. Het betekent ook dat we vaker dan nu al het geval is; rekening moeten houden met extremer weer. Hogere temperaturen en heftige regenbuien zijn nu al geen uitzondering meer. Daarom moeten we fors inzetten op maatregelen die de extreme pieken kunnen opvangen. Meer groen in de stad en de dorpen is trouwens niet alleen goed voor ons, maar ook voor de biodiversiteit.

Wat wil je de komende jaren bereiken?

Dat er in de gemeente beter wordt omgegaan met het bestaande groen en met nieuw aan te leggen natuur. Ook in een nieuwe woonwijk moet natuur een vaste waarde worden, waar kinderen kunnen spelen en waar prettig gewandeld kan worden. Het Poelbos en het Veerse Meer zijn voor mij twee belangrijke aandachtsgebieden de komende vier jaar. Het Poelbos verdient extra aandacht vanwege de mogelijke komst van een hoge hoteltoren. De bouw zelf zal voor veel overlast zorgen voor de dieren, maar ook de lichtvervuiling van de 54 meter hoge hoteltoren zal tot kilometers in de omtrek te zien zijn. En zorgt daarmee voor overlast en gaat bovendien in tegen de wens van de gemeenteraad die lichtvervuiling juist wil terugdringen. Het Veerse Meer grenst aan Natura2000 gebied en veel verschillende watervogels zijn voor hun voedsel en broedplaatsen afhankelijk van het Veerse Meer en daar is het slecht mee gesteld. Maar ondanks dat vinden sommige partijen dat dit nieuwe plannen voor recreatieparken niet in de weg hoeft te staan. Een raadslid van de VVD heeft het onderwerp Veerse Meer weleens gekscherend een oorlogsgebied genoemd. Wat mij betreft maken we van dat oorlogsgebied natuurgebied en laten we de rust weer terugkeren. Dat is beter voor de natuur en voor Wolphaartsdijk.