Nieuwe brandweerpost optelsom van duurzame principes

Door André Alting op 1 augustus 2023
Drie jaar eerder:
Al vanaf het begin dat er werd gesproken over de bouw van een nieuwe brandweerpost zijn onze fracties van mening geweest dat dit de uitgelezen kans was voor onze gemeente om een duurzaam en circulair gebouw te realiseren. Dat is ondertussen al bijna drie jaar geleden. In oktober 2020 kregen we van toenmalig burgemeester Mulder de toezegging dat ze het duurzaam en circulair bouwen zou laten onderzoeken.
Geen discussie:

Nu zijn we bijna drie jaar verder en heeft Rothuizen architecten inmiddels de brandweerpost ontworpen en is de raad daar vlak voor het reces unaniem akkoord gegaan. Twee dingen die ik hier graag bij wil benadrukken: De gemeenteraad werd bij dit onderwerp uitstekend geïnformeerd door de betrokken ambtenaren en in een later stadium door de architecten. Ik vind het belangrijk om daar mee te beginnen, omdat het tweede wat ik graag wil benadrukken daar wat mij betreft verband mee houdt; dat er bij de besluitvormende raad geen discussie heeft plaatsgevonden. De raad heeft unaniem ingestemd met dit voorstel. Nog een keer: de hele raad (dus unaniem) heeft ingestemd met de bouw van deze duurzame, natuurinclusieve, circulaire en met biobased principes.

De toekomst:

Dat we de brandweerpost op deze manier gaan bouwen met veel hout, tweedehands materialen, rekening houdend met de natuur (er komen o.a. diverse nestgelegenheden voor vogels en vleermuizen), een waterbassin en dat het zo wordt gebouwd dat het ook weer relatief makkelijk af te breken valt en dat je in de toekomst de materialen weer opnieuw kunt gebruiken is natuurlijk allemaal hartstikke mooi. Maar deze brandweerpost staat voor mij persoonlijk voor iets veel groters. Namelijk dat als je één gebouw op zo’n manier kunt bouwen; dat het dan mogelijk moet zijn om andere gebouwen ook op deze manier te realiseren. Toekomstige schoolgebouwen, woonwijken en bijvoorbeeld bedrijventerreinen zouden dan ook op deze manier gebouwd kunnen gaan worden. Dat heeft veel voordelen: we gaan zuiniger om met grondstoffen, houden rekening met de natuur en voegen deze zelfs toe en uiteindelijk kunnen we misschien zelfs wel co-2 negatief gaan bouwen – wat zou betekenen dat we meer co-2 opslaan in een gebouw; dan dat er wordt uitgestoten. Er komt eind van dit jaar ook nog een nieuw klimaatprogramma naar de raad voor de periode 2023 – 2027. We weten dat sommige grondstoffen/ materialen vervuilender zijn dan andere: laten we er dan voor kiezen om – net zoals bij de keuze voor de brandweerpost die niet te gebruiken. Maar laten we onderzoeken wat de beste alternatieven zijn.

André Alting

André Alting

‘Ik wil een eerlijke, sociale, veilige en gezonde leefomgeving voor alle kinderen binnen onze gemeente. Ieder kind verdient een goede start. We moeten eerlijke, sociale oplossingen vinden voor klimaatvraagstukken. Door bewuste keuzes te maken, kijken we later trots terug op wat we doorgaven aan onze kinderen’  Glasstad Mijn naam is André Alting. Ik woon samen met mijn vriendin

Meer over André Alting