Participatieplaatsen: Een stap naar werk voor iedereen

Door Angela Willems op 25 maart 2024
Omdat PvdA/GL mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen wil geven om zich ook te ontwikkelen richting werk, hebben we ons ingezet om het instrument Participatieplaats in te laten zetten door de gemeente Goes.

We zijn dan ook heel blij dat we met het opstellen van een motie geslaagd zijn om de wethouder en beleidsmedewerkers te overtuigen van de meerwaarde van de inzet van een Participatieplaats. De wethouder heeft dan ook toegezegd er nog in 2024 mee te gaan beginnen om de ontwikkeling van de Participatieplaats in gang te gaan zetten.

De kranten staan er vol van: Er zijn enorme personeelstekorten op de arbeidsmarkt, in allerlei sectoren. Toch is er een grote groep mensen die nog langs de zijlijn staan. Mensen die het door een lange afstand tot de arbeidsmarkt of vanwege een begeleidingsbehoefte in het werk niet zomaar (zelfstandig) lukt om deel te nemen aan het arbeidsproces.

Werk is een belangrijk onderdeel in het leven van mensen.

Werk biedt o.a. bestaanszekerheid, structuur, een zinvolle dagbesteding, sociale contacten, positieve gezondheid, enz. De voordelen van werk worden steeds inzichtelijker. Niet alleen voor de mens zelf, maar ook voor de maatschappij en de economie. Daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om te kunnen en mogen werken, in welke vorm dan ook.

Het levert daarnaast ook voordelen op voor werkgevers om mensen met een begeleidingsbehoefte aan een baan te helpen. Denk aan het oplossen van personeelstekorten, het bijdragen aan de Banenafspraak, maatschappelijk verantwoord ondernemen, SROI, enz.

Er bestaan diverse instrumenten die de gemeente kan inzetten om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Momenteel wordt er in Goes vooral ingezet op een Werkervaringsplaats (WEP). Alleen is een WEP bedoeld voor mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt (tot 6 maanden). In de bijstand zitten echter steeds meer mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Een Participatieplaats is bij uitstek een geschikt instrument voor mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt (tot wel 2 jaar). Daarbij bouwen deelnemers aan een Participatieplaats onder bepaalde voorwaarden rechten op die een WEP niet biedt (zoals recht op scholing en een premie). Daarom onze inzet om ook participatieplaatsen in Goes mogelijk te maken.

Angela Willems

Angela Willems

Ik ben Angela Willems, 42 jaar, gehuwd en ik heb drie kinderen (12, 11 en 5 jaar oud) en een stiefdochter van 9 jaar.Mijn roots liggen in Maastricht, maar ik ben voornamelijk in Brabant opgegroeid. In 2006 ben ik voor de liefde naar Zeeland gekomen, eerst in de gemeente Borsele, maar in 2010 ben ik

Meer over Angela Willems