PvdA/GL: Bescherm werknemers met een proefplaatsing

Door Angela Willems op 3 april 2024
Als iemand graag wil werken, maar niet genoeg kan verdienen voor het wettelijk minimumloon, kan hij of zij in aanmerking komen voor een Garantiebaan.

Een werkgever kan een proefplaatsing aanbieden om te zien of de persoon geschikt is. Bij het begin van de proefperiode belooft de werkgever een contract van minimaal 6 maanden aan te bieden als het goed gaat, voor hetzelfde aantal uren per week als tijdens de proefperiode.

Normaal gesproken duurt een proefperiode 2 maanden, waarbij de persoon met behoud van uitkering werkt. Na 6 weken vindt er een meting plaats om de waarde van het werk te bepalen. De werkgever krijgt deze resultaten en informatie over ondersteuning als de persoon met verminderde waarde wordt aangenomen. De proefperiode kan, door landelijke wetgeving, nu maximaal 6 maanden duren. Gemeenten kunnen wel criteria opstellen, zodat misbruik voorkomen kan worden.

PvdA/GL Goes heeft zich ingezet om deze criteria op te stellen, zodat werknemers beter beschermd zijn. Als een verlenging nodig is, moet de werkgever een schriftelijk verzoek indienen met de reden en een inschatting van wanneer de werknemer wel in dienst kan komen. Het college ondersteunt het opstellen van de criteria en gaat hiermee aan de slag.

Angela Willems

Angela Willems

Ik ben Angela Willems, 42 jaar, gehuwd en ik heb drie kinderen (12, 11 en 5 jaar oud) en een stiefdochter van 9 jaar.Mijn roots liggen in Maastricht, maar ik ben voornamelijk in Brabant opgegroeid. In 2006 ben ik voor de liefde naar Zeeland gekomen, eerst in de gemeente Borsele, maar in 2010 ben ik

Meer over Angela Willems