Wat doet een steunfractielid bij PvdA/GL allemaal?

Door Angela Willems op 25 maart 2023
Wat goed om bij de resultaten van de verkiezingen van de Provinciale Staten te zien dat we nog steeds bovenaan staan in de gemeente Goes! En ondanks het BBB geweld, blijven we toch maar mooi overeind in de provincie. Ik ben trots op onze partij en waar we voor staan.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik ben beëdigd als Steunfractielid bij de Gemeenteraad in Goes.

Nu ben ik persoonlijk meer van het inhoudelijke werk dan dat ik graag perse met mijn gezicht in de schijnwerpers sta, want ja: Liever daden dan woorden
Ik had vooraf aangegeven me voornamelijk bezig te willen houden met onderwerpen binnen het Sociaal Domein, want daar liggen mijn kennis en kracht, maar ook zeker mijn interesse.

Daarom heb ik ook allemaal portefeuilles toebedeeld gekregen die daartoe horen:

• Sociale Zaken;
• WMO;
• Participatiewet;
• Welzijn;
• Arbeidsmarktregio; en
• Jeugd.

Om inzicht te geven waar ik me dan het afgelopen jaar zoal mee bezig heb gehouden, wil ik dit graag met jullie delen.

Toegankelijkheid Sociaal Domein

Ik heb aandacht gevraagd om een centraal loket te ontwikkelen waar alle inwoners laagdrempelig met hun vragen en problemen terecht kunnen. Zowel fysiek, als telefonisch en digitaal moeten inwoners snel te woord gestaan worden, en accuraat geholpen en/of doorverwezen worden naar passende dienstverlening. Geen ‘van het kastje naar de muur’-principe meer.
Status: Er loopt een pilot voor.

Plan Bestaanszekerheid

Het in kaart brengen van de Armoedeproblematiek in onze gemeente – heb ik gedaan middels interviews bij verschillende organisaties – om input op te halen vanuit de praktijk (wie, wat, waar, hoe)
Status: met alle verkregen input (en dat is best veel) kunnen we het Plan Bestaanszekerheid op gaan stellen;
“Begrijpelijke Taal”
Ik heb onze fractie en de betreffende wethouder ervan overtuigd om alle communicatie van de gemeente op max A2 NL taalniveau te (her)schrijven. Dit omdat we echt álle inwoners willen bereiken en betrekken. Ik heb dan ook de wethouder gevraagd om erover na te denken of hij de ‘Direct Duidelijk Deal’ wil gaan ondertekenen namens de Gemeente Goes;

“Ontwikkelen van kwetsbare bijstandsgerechtigden”

De mensen die langere tijd gebruik maken van een bijstandsuitkering wordt steeds kwetsbaarder. Focus op Garantiebanen en Nieuw Beschut Werk is er al in Goes, wat zeer positief te noemen is. De genoemde kwetsbare groep komt echter ook hier niet voor in aanmerking. We hebben mogelijkheden besproken om ook de meest kwetsbare mensen verder te ontwikkelen. Zo gaan we de komende periode inzetten op Positieve Gezondheid. Dit zal mensen sterker en weerbaarder kunnen helpen maken, en misschien kan het zelfs de zorgkosten laten dalen.
IPS

Verder zet ik erop in om IPS (Individuele Plaatsing en Steun) naar Goes te halen. Gelukkig had de wethouder dit ook al in het vizier, en wordt hier een voorzichtige start mee gemaakt.

Zo zie je maar… Ook als steunfractielid is het mogelijk om inhoudelijk verbeteringen aan proberen te brengen. Elke stap telt! En ik heb nog veel meer ideeën om mee aan de slag te gaan.
Gelukkig heb ik sowieso nog 3 jaar voor de boeg.

Mocht u vragen, wensen of verbetervoorstellen hebben m.b.t. een onderwerp binnen het Sociaal Domein, neem gerust contact met mij op. Dat kan door een bericht te sturen op Facebook of te mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groeten,

Angela Willems
Steunfractielid PvdA/GL Goes
Angela Willems

Angela Willems

Ik ben Angela Willems, 42 jaar, gehuwd en ik heb drie kinderen (12, 11 en 5 jaar oud) en een stiefdochter van 9 jaar.Mijn roots liggen in Maastricht, maar ik ben voornamelijk in Brabant opgegroeid. In 2006 ben ik voor de liefde naar Zeeland gekomen, eerst in de gemeente Borsele, maar in 2010 ben ik

Meer over Angela Willems