Zwemdiploma voor kinderen uit arme gezinnen

Door Marco Eestermans op 5 juli 2023
Eind vorig jaar heb ik een gesprek met Stichting Leergeld. Zwemles voor kinderen in armoede kaarten zij aan als één van de actuele onderwerpen. Er zijn op dat moment verschillende mogelijkheden om (financiële) hulp te krijgen voor het behalen van het zwemdiploma. Helaas sluiten deze regelingen niet op elkaar aan waardoor het halen van het zwemdiploma in de praktijk onhaalbaar is.

In de maanden daarna neem ik contact op met de wethouder. Dit moet toch anders kunnen. Juist in onze waterrijke provincie is het van belang dat alle kinderen leren zwemmen. Dat armoede ervoor zorgt dat zij geen les kunnen volgen, vergroot de kansenongelijkheid. Naast de veiligheid is het A-diploma ook belangrijk om vrij te mogen zwemmen in een zwembad, bijvoorbeeld tijdens een kinderfeest of schoolkamp. Bij de wethouder kaart ik het probleem aan en pleit voor een oplossing.

Die oplossing is er gekomen. Wethouder Van der Reest verruimt de zwemregeling waardoor één aanvraag voldoende is. Daarnaast wordt er nu zelfs de garantie gegeven dat kinderen hun A en B diploma kunnen halen. Een goede stap naar gelijke kansen en volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Daarnaast is het goed om te zien dat een signaal vanuit de samenleving wordt opgepakt en opgelost!

Marco Eestermans

Marco Eestermans

‘Ongelijkheid is voor mijn een doorn in het oog. Ik wil een Goes waar plek voor iedereen is. Goes moet een plaats zijn waar iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, keuzes te maken en plezierig te leven. Goed onderwijs en goede plekken waar mensen elkaar ontmoeten, helpen daarbij’ Speciaal onderwijs Mijn naam is Marco

Meer over Marco Eestermans