Behoud het themajaar!

Door Wouter van der Pijl op 4 juni 2023
Al een lange tijd is het themajaar een begrip in Goes. Iedere vier jaar wordt een themajaar gehouden met een centraal thema. Sinds het begin werd altijd een bepaald continent gekozen als thema zoals Afrika en Europa. Verschillende culturele verenigingen en instellingen werkten samen om het jaar vorm te geven. Een prachtig cultureel evenement voor jong en oud.

In de nieuwe cultuurvisie ontbrak het themajaar helaas. Dat vonden wij als partij erg jammer. Een reden was dat de gemeente Goes op dit moment niet de middelen heeft om dit zelf te organiseren. Ons voorstel was dan ook om dit door externen te laten doen. Daarnaast werd het themajaar door sommige andere partijen gezien als een herhaling van zetten en niet meer van deze tijd. Daar denken wij als PvdA/GL anders over. Wat ons betreft hoeft het themajaar niet hetzelfde te zijn als andere jaren en moet er ook ruimte zijn om dingen anders te doen.

Cultuur mag wat ons betreft ook best iets kosten. Het is jammer dat niet iedereen de waarde en het belang van cultuur in ziet voor onze samenleving. Wij hebben in de raad dan ook opgeroepen om cultuur als een volwaardig beleidsterrein te zien van de gemeente en niet iets om op te bezuinigen. Cultuur is immers wat ons als mensen en samenleving bindt en draagt daarmee voor een belangrijk deel mee aan hoe we met elkaar samenleven in Goes. In een tijd van steeds grotere tegenstellingen in de samenleving is cultuur belangrijker dan ooit.

Om die reden hebben wij tijdens de afgelopen raadsvergadering ingestemd met een amendement om het themajaar te vermelden in de cultuurvisie en de ambitie uit te spreken dat we een nieuwe themajaar willen in de toekomst. We zijn dan ook blij dat dit amendement door een meerderheid van de raad is aangenomen.

Wouter van der Pijl

Wouter van der Pijl

‘Een samenleving waarin iedereen gelijk is en mee kan doen. Waar de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en samen met inwoners beslist. Dat is waar ik voor sta’ Odyzee Kloetinge Mijn naam is Wouter van der Pijl. Ik ben geboren en opgegroeid in Goes en woon in Goes-Zuid. Ik heb in mijn studententijd geschiedenis gestudeerd in

Meer over Wouter van der Pijl