Verduurzamen monumenten

Door Wouter van der Pijl op 19 maart 2024
De gemeenteraad is akkoord gegaan met het aanpassen van de regels (zogenaamde welstandscriteria) rondom het plaatsen van zonnepanelen op monumentale gebouwen. Dit gaat om monumentale gebouwen in het stadscentrum. Veel eigenaren van monumenten willen verduurzamen, maar dat is bij een monumentaal pand niet zomaar mogelijk. Zo mag het aanzicht van het pand niet veranderd worden.

Met deze nieuwe criteria wordt toegestaan dat zonnepanelen op delen van het dak geplaatst mogen worden zolang ze niet goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Wij zijn blij met deze nieuwe criteria. Zo kunnen ook monumenten beter verduurzaamd worden. We begrijpen dat we er met deze nieuwe criteria nog niet zijn. Om deze panden bijv. gasloos te maken of beter te isoleren zijn nog grote stappen te maken. In veel gevallen kan dit niet, omdat dit het uiterlijk van het pand te veel veranderd. Uiteindelijk moet ook de historische en culturele waarde van deze gebouwen zo goed mogelijk behouden blijven. Er ligt dus nog een grote uitdaging, maar dit is een mooi begin!

Wouter van der Pijl

Wouter van der Pijl

‘Een samenleving waarin iedereen gelijk is en mee kan doen. Waar de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en samen met inwoners beslist. Dat is waar ik voor sta’ Odyzee Kloetinge Mijn naam is Wouter van der Pijl. Ik ben geboren en opgegroeid in Goes en woon in Goes-Zuid. Ik heb in mijn studententijd geschiedenis gestudeerd in

Meer over Wouter van der Pijl