Zeeuwse PvdA over de marinierskazerne

Door Marco Eestermans op 21 februari 2020

“Een klucht, drama, soap ineen.” Een regel uit een tweet van PvdA Tweede Kamerlid John Kerstens. Hij heeft het over de marinierskazerne en het besluit van de ministerraad dat de kazerne niet naar Zeeland komt. Of, zoals de vicepremier Hugo de Jonge (CDA) – zorgvuldig zijn woorden wegend – formuleert: de ministerraad heeft een voorlopig besluit genomen. Het definitieve besluit valt wanneer de compensatie voor Zeeland is geregeld. Met realisme, maar ook aangeslagen concluderen wij dat de kaarten klaarblijkelijk zijn geschud.

De recent vrijgekomen documenten waarop het besluit gebaseerd is roepen vragen op. Vele vragen. Onze vragen hebben wij gedeeld met onze vertegenwoordiger in de Tweede Kamer. Een aantal dingen zijn daarbij voor ons belangrijk. 1. Het gaat om ondertekende bestuursovereenkomsten. Overeenkomsten waarop je mag vertrouwen. Bij ons als Zeeuwen is een afspraak ook daadwerkelijk een afspraak. 2. Als er sprake is van gewijzigde inzichten of veranderende behoeften dan ga je met elkaar in gesprek. Samen, als gelijkwaardige partners. Open, eerlijk en transparant.

Wij staan volledig achter de woorden van onze Commissaris van de Koning, de heer Han Polman, dat er sprake is van een geheime militaire operatie achter de rug van Zeeland om. Dit terwijl Zeeland al jaren investeert in de komst van de kazerne. Er is alles aan gedaan om goed op de komst van de mariniers voorbereid te zijn. Ook de Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft altijd gepleit voor de komst van de kazerne en het belang van de kazerne voor Zeeland. Voor de versterking van de (sociaal en economische) structuur in onze provincie en de werkgelegenheid. Nu blijkt dat al langere tijd leugens worden uitgesproken en dat er een – tot voor kort onbekend – tweede spoor bestaat.

Het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de politiek leidt ernstige schade. En dat straalt ook af op onze partij, landelijk, provinciaal en lokaal. Het doet afbreuk aan ons democratisch stelsel. Het kabinet, bij monde van staatssecretaris Barbara Visser (VVD) zijn hier debet aan. Het stemt ons tevreden dat morgen, donderdag 20 februari 2020, een debat in de Tweede Kamer plaatsvindt. Ons Kamerlid John Kerstens zal tijdens dit debat ons ongenoegen over de gang van zaken in de Kamer verwoorden. En hoewel het natuurlijk nog te vroeg is om nu al over de inhoud van de compensatie voor Zeeland na te denken, mag het helder zijn dat het kabinet verplicht is om Zeeland die duurzame versterkingen voor de hele regio te bieden die beoogd waren met de komst van de kazerne.

Wij staan voor een krachtig Zeeuws geluid. Niet alleen een sterk PvdA-geluid, maar een unaniem geluid vanuit Zeeland. De recent verstuurde brief vanuit Provinciale Staten en het gezamenlijk optreden van de Zeeuwse bestuurders zijn goede voorbeelden. Vastberaden en strijdvaardig. Samen staan we sterk. Daarbinnen blijven wij strijden voor onze idealen, in de gemeente, het waterschap, de provincie en Den Haag!

Ingrid Brilleman, fractievoorzitter Borsele
Marco Eestermans, fractievoorzitter Goes
Joris Weemaes, fractievoorzitter Hulst
Cobie van Zetten, fractievoorzitter Kapelle
Jeroen Louws, fractievoorzitter Middelburg
Cor Quinten, fractievoorzitter Noord-Beveland
Hans van Stel, fractievoorzitter Reimerswaal
Petri d’ Anjou, fractievoorzitter Schouwen-Duiveland
Robert Evers, fractievoorzitter Sluis
Laszlo van de Voorde, fractievoorzitter Terneuzen
Jan Heshof, fractievoorzitter Tholen
Chris Maas, fractievoorzitter Veere
Frances Oreel, fractievoorzitter Vlissingen
Corina van der Vliet, voorzitter Statenfractie
Maarten Rossen, voorzitter waterschapsfractie

Marco Eestermans

Marco Eestermans

‘Ongelijkheid is voor mijn een doorn in het oog. Ik wil een Goes waar plek voor iedereen is. Goes moet een plaats zijn waar iedereen de kans heeft om zich te ontwikkelen, keuzes te maken en plezierig te leven. Goed onderwijs en goede plekken waar mensen elkaar ontmoeten, helpen daarbij’ Speciaal onderwijs Mijn naam is Marco

Meer over Marco Eestermans

Waar ben je naar op zoek?